пятница, 24 июня 2011 г.

Дуальність і характер.




Є класичний приклад описує бідність людського сприйняття. Якщо уявити собі одновимірний світ, що складається з однієї тільки лінії, то в ньому будуть лінійні категорії сприйняття. Наприклад: лівіше - правіше, далі - ближче, гірше - краще, добріший - зліший. 

Малюнок з ліній: гірше - краще.

Як відомо на площині через одну точку можна провести нескінченну кількість ліній. У цьому випадку кількість категорій сприйняття стає незліченно великою.

Але ми ж живемо в тривимірному світі!

Легендарний вчинок Павлика Морозова є добрим, чи поганим?

Наш дуальний розум, витканий з двох півкуль мозку ніколи не в змозі обчислити всі категорії. Директор гімназії показала газету, де повідомлялася, що багато видатних людей погано вчилися у школі.

І запитала: «Чому так?» Відповідь очевидна. У школах - оцінюють в основному за двома шкалами: здатність запам'ятовувати і передавати інформацію та демонструвати адекватну поведінку.

Уявіть світ, що складається зі шкільних відмінників. Мабуть, це був би не світ - а стоп кадр. Я навів би декілька категорій, які важливі в житті і зовсім не оцінюються в школі: співпраця, здатність слідувати за своїми інтересами, творчість і т.д.

Отже, якщо наш розум не в змозі визначити всі категорії, як оцінювати що відбувається? Чому довіряти? Щось інше в нас, зовсім не розум здатне сприймати незліченну безліч категорій. Душа. 

Коли відбувається щось негармонійне, у грудях стає неприємно. У таких випадках прийнято говорити: «На душі кішки шкребуть».

Як відбувається будь-яка психотерапія? Людина, що має хворобу або проблему - негармонічна. Вона заплуталася в категоріях дуальності. Терапевт відзивається своєю душею на цю дисгармонію, починає відчувати дискомфорт. Намагаючись виправити свій дискомфорт він вчиняє дії, говорить слова, якось веде себе, щоб зробити собі легше і тим самим гармонізує свого клієнта. Зцілися сам і тисячі зціляться навколо. У багатьох традиціях слідування не за своїми думками, а за гармонією в душі називається Шляхом Серця. Неможливо образити когось, вдарити, почати війну не зробивши при цьому собі погано. Садисти страждають не менше за своїх жертв.

Комментариев нет:

Отправить комментарий